Založ si blog

Odpad – malé veľké rady

Produkcia komunálneho odpadu celosvetovo rastie.  Na Slovensku vyhodíme vyše 2,5 milióna ton odpadu ročne. V mestách pripadá na jedného obyvateľa až 270 kg odpadu ročne. Aj keď sa najčastejšie rozpráva o triedení odpadu, najdôležitejšie je znižovať jeho množstvo. Skutočne účinným krokom k významnému zníženiu záťaže životného prostredia odpadom je predchádzať jeho vzniku.

 

 

Odkiaľ pochádza komunálny odpad?

 

Pochádza z nášho nákupného košíka. Hlavnou zásadou je nakupovať veci, ktoré skutočne potrebujeme. Všímame si, že pri nákupe výrobku nekupujeme len samotný výrobok – kupujeme aj jeho obal. V obchodoch preferujeme menej zabalený tovar. Viete prečo je bomboniéra tak drahá? Nie je to lepšou čokoládou, ale množstvom obalov, v ktorých je zabalená. Najlepšie je navštevovať obchody, kde vám tovar predajú do vašich vlastných obalov, odvážia, odlejú alebo odsypú do prinesených nádob.

 

Plasty

Väčšina plastov je vyrobená z ropy, späť do prírodného kolobehu látok sa už nezaradia. Výroba plastových fliaš a ich spracovanie pri recyklácii je pre životné prostredie veľmi zaťažujúca. Existuje celá rada spôsobov, ako sa vyhnúť nákupu PET fliaš a ostatných plastových obalov. Uprednostňujme vodu z kohútika pred vodou balenou. Voda z kohútika je pravidelne kontrolovaná v rámci hygienického dozoru. Balená voda nebýva čerstvá. Namiesto PET fliaš používajme recyklovateľné fľaše zo skla. Pokiaľ však už plastovú fľašu máme, využívajme ju aspoň opätovne. 

 

Nákupná taška

Na nákupy používajme vlastnú, najlepšie látkovú tašku.

 

Igelitové sáčky

Sáčky z predošlých nákupov je možné využiť opakovane na ďalší nákup ovocia, zeleniny, pečiva alebo zabalenie desiaty.

 

Nekupujme vopred zabalené potraviny. Vopred zabalené ovocie a zelenina majú mnoho nevýhod – okrem zbytočného obalu si tovar nemôžeme poriadne prezrieť, ohmatať. Vopred zabalená potravina prechádza viacerými rukami a tým sa zvyšuje riziko prenosu baktérií pri nedostatočnej hygiene.

Určitou alternatívou plastov sú bioplasty, vyrobené zo škrobu alebo iných prírodných surovín. V prírode sa sami rozložia. Vo všeobecnosti však platí, že najlepší plast je žiaden.

 

Hliník

Výroba hliníka je veľmi energeticky náročná. Hliník sa vyrába spracovaním bauxitu ťaženého v baniach. Na 1 tonu hliníka sa spotrebuje 4 krát väčšie množstvo bauxitu, veľké množstvo ropy a energie. Pred hliníkovými plechovkami dávajme prednosť skleneným fľašiam. Hliník sa však dá oproti plastom veľmi dobre recyklovať. Jeho triedenie má tak aj vďaka tomu veľký zmysel.

 

Papier

K výrobe papiera je potrebné nie len veľké množstvo dreva, ale tiež veľké množstvo energie a vody.

Konkrétne typy, ako predchádzať vzniku papierového obalu:

Stop schránkovým reklamám.

Pred vytlačením čohokoľvek sa zamyslime, či text skutočne potrebujeme mať vytlačený v ruke. (napr. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. už dnes nevyžaduje vytlačený cestovný lístok. Pri kúpe cestovného lístka online sa stačí preukázať SMS správou o jeho nákupe. Ďakujeme:)

Papier je možné veľmi dobre recyklovať s jeho opätovným využitím až 5 krát. Uprednostňujme teda výrobky z recyklovaného papiera.

 

Bioodpad

Kuchynský odpad a odpad zo záhradky (bioodpad) tvorí najväčšiu časť komunálneho odpadu. Pre tento druh odpadu existuje rozsiahle využitie. Pokiaľ máme záhradku, všetok kuchynský odpad (zbytky zeleniny, ovocia, sáčky od čaju, ale taktiež použité papierové obrúsky) kompostujeme. Mimo tohto spôsobu môžeme bioodpad uchovávať v košoch a kontajneroch na bioodpad v biologicky rozložiteľných sáčkoch. V dnešnej dobe sa dá využiť bioodpad aj ako surovina na výrobu energie.

Biomasa (a to ako zbytky z drevárskeho priemyslu, tak aj všetok kuchynský odpad, ale aj napríklad kaly z čističiek odpadových vôd) má veľký energetický potenciál. Patrí medzi čisté obnoviteľné zdroje energie, pretože jej spaľovanie neprodukuje žiadne emisie prispievajúce k zmenám klímy.

 

Hračky z PVC

Detské hračky, ale aj rada iných produktov využívaných pre zdravotníctvo alebo obalový materiál na potraviny sú vyrobené z PVC. Tento materiál je rizikový pre zdravie človeka a životné prostredie. Pri jeho výrobe, užívaní, spotrebe a likvidácii vznikajú toxické látky, ako napríklad dioxíny a ftaláty. Preto sa nákupu hračiek pre deti vyrábaných z PVC radšej vyhýbajme. Vhodnou alternatívou sú hračky látkové alebo drevené.

 

Detské plienky

Dávame prednosť látkovým plienkam pred jednorazovými. Ich výhodou je ďaleko menšia spotreba energie na ich výrobu, nižšia spotreba surovín a fakt, že nevytvárajú tuhý domáci odpad. Navyše nehrozí riziko prestupu chemických látok do kože dieťaťa a zároveň je zaistený väčší komfort pre pokožku dieťaťa vďaka lepšej priepustnosti vzduchu.

 

(Eko)žena

Priaznivejšie alternatívy k životnému prostrediu existujú aj v prípade dámskej hygieny. Sú nimi menštruačné kališteky alebo tampóny z morskej huby. Na rozdiel od jednorazových tampónov sa na kalištek nezavesia baktérie, je možné ho využívať na všetky športové aktivity a je vhodný aj v noci. Silikónový kalištek sa vždy po vybratí  len opláchne a je pripravený na ďalšie použitie. Pokiaľ z najrôznejších dôvodov potrebujete jednorazové vložky zaobstarajte si také, ktoré nie sú balené chlórom, z certifikovanej biobavlny.

 

Nebezpečný odpad

Staré lieky odovzdávame do ktorejkoľvek lekárne, kde majú povinnosť tieto lieky od občanov odoberať.

Batérie odnášame tam, kde sme ich zakúpili.

Do nebezpečného odpadu patria aj všetky použité aerosólové spreje. Ich opätovné využitie je však nemožné, preto sa snažíme výrobky v spreji nahradiť inými, lepšie recyklovanými.

Žiarovky odnášame do zberní odpadu.

Elektronický odpad odovzdávame v obchodoch kde sme ho zakúpili alebo tiež do zberní odpadu.

Pokiaľ si nie sme istý kam vec odovzdať, riadime sa podľa označenia výrobku.

 

Ďalšie tipy

Pred návštevou rýchleho občerstvenia dávame prednosť klasickej reštaurácii. Vyhneme sa tak zbytočnej spotrebe vecí na jedno použitie.

Preferujeme miestne výrobky. Z hľadiska životného prostredia platí: čím bližšie bola vec vyrobená tým lepšie. Nakupovaním lokálnych produktov navyše podporujeme svoj región.

Odpad nespaľujeme doma! Pri spaľovaní odpadu doma, alebo na ohnisku vonku vzniká oveľa viac odpadu ako v priemernej spaľovni. Spaľovať rozhodne nesmieme PVC, gumu, textil, kožu, či farbu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1820x
Priemerná čítanosť článkov: 1820x

Autor blogu

Kategórie

Archív